Lottum en omgeving

Lottum ligt in Noord Limburg in de omgeving Venlo-Venray en is het rozendorp van Nederland. Ruim 70% van de rozenteelt in Nederland is afkomstig van Lottum. In en nabij Lottum zijn dan ook vele rozenvelden te zien, er is een rozenkenniscentrum met toprozentuin en er zijn meerdere tuincentra. 

Maar Lottum en omgeving heeft meer te bieden dan rozen. De Maas, een in 2009 herbouwde molen van 1815, vele fiets- en wandelroutes, mooie sfeervolle dorpjes, meerdere gevarieerde natuurgebieden, attractiepark Toverland, Zoo Duisburg met dolfinarium, shoppen bij outletcenter Roermond,enz enz... Kortom, een ideale vakantiebestemming met vele en gevarieerde bezienswaardigheden / activiteiten.

In ons vakantiehuis en bij de receptie ligt voor u een uitgebreide informatiemap. Via onderstaande links krijgt u alvast een goede indruk van Lottum en omgeving.

 

 

Lottum omgeving

Heike Lottum - rozenveld 1Heike Lottum - rozenveld 2Heike Lottum - Maas 1Heike Lottum - Maas 2Heike Lottum - Maas 3Heike Lottum - Maas 4Heike Lottum - De Borggraaf 2Heike Lottum - De Borggraaf 3Heike Lottum - Maas 5Heike Lottum - kerk


Lottum

Rozendorp Lottum
Rozendorp-lottum

Lottum ligt in Noord Limburg in de omgeving Venlo-Venray en is het rozendorp van Nederland. Ruim 70% van de rozenteelt in Nederland is afkomstig van Lottum. In en nabij Lottum zijn dan ook vele rozenvelden te zien, er is een rozenkenniscentrum met toprozentuin en er zijn meerdere tuincentra. Elke 2 jaar is het Lottumse Rozenfestival met circa 60.000 bezoekers.

Begin 1900 begon men in Lottum met het kweken van rozen. Aanstichter was kapelaan Lichteveld die het vak van Franse kloosterlingen in Vichy (nabij Orleans) had geleerd. Hij was daar een tijd vanwege gezondheidsredenen. In de loop der tijd, voornamelijk na de tweede wereldoorlog, is de productie van rozen in Lottum gegroeid. Momenteel worden er in Lottum en directe omgeving jaarlijks circa 20 miljoen rozen gekweekt.

Naar website Rozendorp Lottum

Houthuizer Molen
Houthuizer-Molen

In 2009 is in Lottum de Houthuizer molen herbouwd. De oorspronkelijke windmolen is gebouwd rond 1800 tijdens de Franse bezetting en is in de tweede wereldoorlog door de Duitsers vernietigd.

De herbouwde molen is regelmatig open waarbij de molenaars u een rondleiding geven.

Naar website Houthuizer Molen

Open Tuin Verheggen
Tuin Verheggen

Een zeer gevarieerde, in eigen stijl ontworpen tuin (ca. 4000 m2) met kleurrijke borders en mooie zithoekjes. De tuin is opgedeeld in diverse gedeelten zoals een vier kleurentuin, rozentuin, Engelse bordertuin, dahliatuin, schaduwtuin en verzameltuin.

De tuin is enkele dagen per week open voor bezichtiging. De entreeprijs is beperkt en is inclusief koffie en thee.

Naar website Tuin Verheggen

Bekijk alle informatie over Lottum


Botanisch

Kasteeltuinen Arcen
Kasteeltuinen Arcen

Op het eeuwenoude, 32 ha grote landgoed met zijn monumentale Kasteel Arcen als middelpunt kunt u urenlang door de talrijke tuinen wandelen en van de verrassende kleuren en heerlijke geuren genieten. Wandel door het Rosarium, met 12.000 rozen. Beleef het Lommerrijk met zijn de talloze beekjes, watervallen en vijvers. Voel in de Casa Verde tussen palmen, olijfbomen en kleurige bloemen, het subtropisch klimaat of wandel door de Vallei met o.a. de Oosterse watertuin en de Rotstuin. In de Golftuin kunt u midgetgolfen tussen de watervallen en rotsformaties.

Naar website Kasteeltuinen Arcen

Open Tuin Verheggen
Tuin Verheggen

Een zeer gevarieerde, in eigen stijl ontworpen tuin (ca. 4000 m2) met kleurrijke borders en mooie zithoekjes. De tuin is opgedeeld in diverse gedeelten zoals een vier kleurentuin, rozentuin, Engelse bordertuin, dahliatuin, schaduwtuin en verzameltuin. De tuin is enkele dagen per week open voor bezichtiging. De entreeprijs is beperkt en is inclusief koffie en thee.

Naar website Tuin Verheggen

Rosarium Lottum
Tuincentra

In Lottum zijn de volgende tuincentra:

Bekijk alle informatie over Botanisch


Dierentuinen

Zoo Parc Overloon
Zoo Parc Overloon

Beleef een spannende ontdekkingsreis langs bijzondere dier- en plantensoorten in het natuurlijkste dierenpark van Nederland. Sta in het 21 hectare grote park oog in oog met onder andere cheetahs, tapirs, gibbons, flamingo's, reuzenmiereneters, kleine panda's, rendieren, beermarters en de grootste strohalsibissengroep ter wereld. In de ruime doorloopgebieden bewegen dieren als lemuren, Indische antilopen en reuzenkangoeroes zich vrij tussen de bezoekers. Voor de kinderen is er ook van alles te beleven in het park! Kom ravotten in de speeltuin, dieren knuffelen in de kinderboerderij en een spannende speurtocht maken langs de bewoners van het park.

Naar website Zoo Parc Overloon

Zoo Duisburg
Zoo Duisburg

De dierentuin van Duisburg bestaat sinds 1934 en bestaat uit twee delen die samen 15,5 ha. zijn. Duisburg is vooral bekend geworden door het houden van bijzondere dolfijnen zoals een beluga en een commersondolfijn, maar tegenwoordig zijn er alleen nog tuimelaars te vinden in het dolfinarium van de zoo en nog één Orinoco rivierdolfijn in het recentelijk geopende Rio Negro. Naast dolfijnen heeft de zoo ook een uigebreid Australiëdeel met o.a. koala's en een Madagaskardeel met de bijzondere fossa's, waar zij ook EEPhouder van zijn.

Naar website Zoo Duisburg

Krefelder Zoo
Krefelder Zoo

Meer dan duizend dieren, aantrekkelijke tropische huizen, een indrukwekkend parklandschap.

Naar website Krefelder Zoo

Bekijk alle informatie over Dierentuinen


Voor kinderen

Aardbeienland
Aardbeienland

Als je vraagt waar iemand aan denkt bij Het Aardbeienland, dan krijg je bijna altijd te horen: AARDBEIEN en aardbeien plukken. En dat is ook helemaal de bedoeling natuurlijk.Het Aardbeienland is ook zeer gefascineerd door bijzondere sferen, het platteland, wilde geurende bloemen en nostalgie. En juist ook het geluk van een kind telt.Hier gaan kinderen niet in een duizelingwekkende rollercoaster, nee, ze worden juist uitgedaagd met spelen en banjeren in een héle bijzondere omgeving.

Naar website Aardbeienland

Buitenspeeltuin Roeffen Mart
Speeltuin Mart Roeffen

Midden in de natuur ligt een mooie buitenspeeltuin met meer dan 40 (jaarlijks gekeurde) speeltoestellen. De toegang tot deze speeltuin is gratis met gratis parkeermogelijkheden en toiletvoorzieningen. De speeltuin is de gehele dag geopend.

Naar website Speeltuin Roeffen Mart

Speelpark Klein Zwitserland
Speeltuin Klein Zwitserland

Speelpark Klein Zwitserland is een uitgestrekt park met ontdekkingsbos voor heel veel zorgeloos speelplezier. Met grote speeltuin en tal van extra's, zoals een waterspeelplaats, een zintuigenpad, een golfbaan en vele extra evenementen. Het kan niet missen: in Klein Zwitserland beleven kinderen en ouders een actieve, speelse en avontuurlijke dag, midden in het groen!

Naar website Speelpark Klein Zwitserland

Bekijk alle informatie over Voor kinderen


Sportief

Fietsroutes
Fietsen en wandelen

Stichting "Landschap Horst aan de Maas" heeft diverse bijzondere themaroutes uitgestippeld in de regio. Beleef al wandelend of fietsend het boeiende cultuur- en natuurlandschap van Horst aan de Maas.

In het vakantiehuis ligt een uitgebreid informatieboek met vele fiets- en wandelroutes. Een greep uit de mogelijkheden:

Rozenroute:
35 km lang met startpunt vanaf de markt in Lottum. Geniet van de rozen en de rozenvelden in en rondom Lottum.

Aspergeroute:
35 km met startpunt in Grubbenvorst. Maak nader kennis met de kweekcultuur van het "witte goud" en geniet onderweg van de culinaire verrassingen van asperges.

Blauwe bessenroute:
​35 km met startpunt in Melderslo. Ervaar hoe de blauwe bessencultuur van Melderslo en omgeving terug is van weggeweest.

Wandelroutes
Schuitwater

In en rondom Lottum liggen meerdere gevarieerde natuurgebieden, onder andere:

Het Schuitwater:
Dit natuurreservaat is een erfenis van de Maas, die hier langgeleden haar bedding had. Toen ze die verliet, ontwikkelden zich moerassen in de stroomgeulen die achterbleven. Vanaf de 18de eeuw haalden de turfgravers met hun platte schuiten, hieruit veen, dat werd gebruikt als brandstof. Het Schuitwater is genoemd naar die schuite en ligt op loopafstand van vakantiehuis 't Heike.

De Hamert:
Tussen Wellerlooi en Arcen ligt Landgoed de Hamert dat is 1084 ha groot is. Dit gebied, gesitueerd tussen de Duitse grens, omvat een breed scale aan landschapstypen "De Maasweiden, droge loof- en naaldbossen, heidevelden, vennen, hoogveen, akkers en het snelstromende Geldernsch-Nierskanaal met zijn beekgeleidende vochtige bos.

De Groote Peel:
Nationaal Park De Groote Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken. Tegenwoordig is het een vogelrijk natuurgebied dat bij uitstek geschikt is om wandelend te beleven. Het park bevat een van de weinige restanten die over zijn van het onafzienbare hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde.

In het vakantiehuis ligt een uitgebreide informatiemap met meer informatie.​

Mountainbikeroute De Schaak
Mountainbikeroute De Schaak

MTB route de Schaak wordt gekenmerkt door overwegend singletracks met veel bochtenwerk, afgewisseld door vlakke bredere paden om op adem te komen. Het is een technische route van 18 Km door het bosgebied ‘de Schaak’ met korte steile heuveltjes (115 hoogtemeters).

Naar website Mountainbikeroute De Schaak

Bekijk alle informatie over Sportief


Winkelen

Winkelen en eten Limburg
Winkelen en eten

In en rondom Lottum zijn er voldoende mogelijkheden om te winkelen en te gaan uiteten. Ook zijn er meerdere ijssalons. Het nabijgelegen Horst heeft een gezellige, sfeervolle kern. Datzelfde geldt voor de stad Venlo. Roermond met het populaire outletcenter ligt op een half uurtje rijden van Lottum. Ook steden in Duitsland zijn vanuit Lottum in kort tijdsbestek bereikbaar.

Winkelen en eten Duitsland
Winkelen en eten

In en rondom Lottum zijn er voldoende mogelijkheden om te winkelen en te gaan uiteten. Ook zijn er meerdere ijssalons. Het nabijgelegen Horst heeft een gezellige, sfeervolle kern. Datzelfde geldt voor de stad Venlo. Roermond met het populaire outletcenter ligt op een half uurtje rijden van Lottum. Ook steden in Duitsland zijn vanuit Lottum in kort tijdsbestek bereikbaar.

Supermarkten
Winkelen en eten

In en rondom Lottum zijn er voldoende mogelijkheden om te winkelen en te gaan uiteten. Ook zijn er meerdere ijssalons. Het nabijgelegen Horst heeft een gezellige, sfeervolle kern. Datzelfde geldt voor de stad Venlo. Roermond met het populaire outletcenter ligt op een half uurtje rijden van Lottum. Ook steden in Duitsland zijn vanuit Lottum in kort tijdsbestek bereikbaar.

Bekijk alle informatie over Winkelen


Fietsen en wandelen

Rozenroute
Fietsen en wandelen

Stichting "Landschap Horst aan de Maas" heeft diverse bijzondere themaroutes uitgestippeld in de regio. Beleef al wandelend of fietsend het boeiende cultuur- en natuurlandschap van Horst aan de Maas.

In het vakantiehuis ligt een uitgebreid informatieboek met vele fiets- en wandelroutes.

Rozenroute:
35 km lang met startpunt vanaf de markt in Lottum. Geniet van de rozen en de rozenvelden in en rondom Lottum. 

Aspergeroute
Fietsen en wandelen

Stichting "Landschap Horst aan de Maas" heeft diverse bijzondere themaroutes uitgestippeld in de regio. Beleef al wandelend of fietsend het boeiende cultuur- en natuurlandschap van Horst aan de Maas.

In het vakantiehuis ligt een uitgebreid informatieboek met vele fiets- en wandelroutes.

Aspergeroute:
​35 km met startpunt in Grubbenvorst. Maak nader kennis met de kweekcultuur van het "witte goud" en geniet onderweg van de culinaire verrassingen van asperges.

Blauwe bessenroute
Fietsen en wandelen

Stichting "Landschap Horst aan de Maas" heeft diverse bijzondere themaroutes uitgestippeld in de regio. Beleef al wandelend of fietsend het boeiende cultuur- en natuurlandschap van Horst aan de Maas.

In het vakantiehuis ligt een uitgebreid informatieboek met vele fiets- en wandelroutes.

Blauwe bessenroute:
​35 km met startpunt in Melderslo. Ervaar hoe de blauwe bessencultuur van Melderslo en omgeving terug is van weggeweest.

Bekijk alle informatie over Fietsen en wandelen


Pretparken

Toverland
Toverland

In Attractiepark Toverland vind je een magische wereld vol spanning en avontuur. Reusachtige achtbanen, vrolijke familie-attracties en klimtoestellen wisselen elkaar af in sfeervolle themagebieden, indoor en outdoor. Ga op een wildwaterexpeditie in Djengu River, ontmoet de bijzondere bewoners van de Magische Vallei of waag een rit in Troy, de snelste houten achtbaan van de Benelux.

Naar website Toverland

Phantasialand
Phantasialand

Op slechts een steenworp afstand vanaf de Nederlandse grens, in Brühl bij Keulen, ligt het attractiepark Phantasialand. Met meer dan 100 attracties en shows in zes verschillende themagebieden stapt u van de ene wereld in de andere. Beleef de Colorado Adventure-achtbaan voor een ijzingwekkende rit door de Colorado Mountains of probeer eens de River Quest-wild-waterbaan als u niet bang bent voor een nat pak. Midden in het themagebied "Deep in Africa" loert de gevaarlijkste slang van Afrika: "Black Mamba". Deze achtbaan kronkelt zich met duizelingwekkende snelheid door diepe spleten in de aardkorst, over een afgrond en dwars door een kletterende waterval.

Naar website Phantasialand

Movie Park Germany
Movie Park Germany

Movie Park Germany in Bottrop-Kirchhellen is een entertainmentpark dat volledig in het teken staat van films. Het voormalige Warner Bros Movie World heeft zes themagebieden en meer dan 40 attracties en shows. U waant zich al gauw een filmster of cartoonheld!

Naar website Warner Bross Movieworld

Bekijk alle informatie over Pretparken


Zwembaden

Natuurbad De Kasteelse Bossen

De plas Kasteelse Bossen is gelegen in het parkachtige gebied Kasteelse Bossen. De plas wordt omgeven door een smalle strook lage begroeiing en zandstrand, met daarbuiten een strook bos. De plas is ongeveer 6 ha groot. Badseizoen: 1 mei t/m 30 september.

Binnenzwembad De Berkel
Zwembad de Berkel heeft naast een recreatief bad ook een wedstrijdbad. Iedere laatste vrijdagavond van de maand is er van 19.00 uur tot 21.00 uur disco zwemmen.
Buitenzwembad Waldfreibad Walbeck

Waldfreibad Walbeck heeft verschillende buitenzwembaden, een volleybal veld en een heerlijke ligweide waar het op zonnige dagen goed toeven is! Faciliteiten: 8 Banen 50m sportbad, 1000m² zwembad voor verschillende doeleinden, zwembad met springtoren, pierebad voor de kleine gasten, gigantisch grote ligwei, beachvolleyball veld en een restaurant.

Bekijk alle informatie over Zwembaden


Cultureel

Houthuizer Molen
Houthuizer-Molen

In 2009 is in Lottum de Houthuizer molen herbouwd. De oorspronkelijke windmolen is gebouwd rond 1800 tijdens de Franse bezetting en is in de tweede wereldoorlog door de Duitsers vernietigd.

De herbouwde molen is regelmatig open waarbij de molenaars u een rondleiding geven.

Naar website Houthuizer Molen

Streekmuseum De Locht
Streekmuseum De Locht

Het museum geeft een boeiend beeld van de wijze waarop men tussen 1850 en 1950 leefde, woonde en werkte op het platteland. Het museum is gehuisvest in een authentieke Noord-Limburgse langgevelboerderij.

Naar website Streekmuseum De Locht

Museum De Kantfabriek
Museum de Kantfabriek

Museum de Kantfabriek laat zien hoe textielnijverheid ooit de basis was voor de economische bloei in de regio Noord-Limburg. Op de arme grond werden voor de bemesting schapen gehouden. De wol werd gesponnen en in de winter tot doek geweven. Later verbouwden de boeren ook vlas dat ze zelf verwerkten tot linnen. Nergens anders in Nederland was de concentratie thuisweverijen zo groot. Zo ontstond een kennisgebied voor textielnijverheid en textielindustrie waarvan we nog altijd de sporen terugvinden.

Naar website Museum De Kantfabriek

Bekijk alle informatie over Cultureel


Wellness

De Wellnessboot

De wellnessboot in Mill (Nbr) is een ware blikvanger door haar bijzondere vormgeving en fantastische ligging op het water. Stap aan boord en ga mee op ontdekkingsreis. Waan u in de wereld van luxe, wellness en ontspanning en ontdek de veelzijdigheid en de vele faciliteiten die dit unieke jacht u te bieden heeft.

Sauna Finlantis

Meer dan 4300 m² is er beschikbaar voor een dagje ontstressen: laat je verwennen met o.a. een Finse sauna met unieke opgietingen en wellnessmassages.

Thermaalbad Arcen
Thermaalbad Arcen

Lekker tot rust komen en ontspannen! Dat is goed voor lichaam en geest. Als u wilt ontdekken hoe goed dat kan voelen, komt u dan naar Thermaalbad Arcen in het bosrijke Noord-Limburgse land. In die oase van rust vindt u alles voor een optimale gezondheid.

Naar website Thermaalbad Arcen

Bekijk alle informatie over Wellness


Eten en drinken

Restaurants
Winkelen en eten

In en rondom Lottum zijn er voldoende mogelijkheden om te winkelen en te gaan uiteten. Ook zijn er meerdere ijssalons. Het nabijgelegen Horst heeft een gezellige, sfeervolle kern. Datzelfde geldt voor de stad Venlo. Roermond met het populaire outletcenter ligt op een half uurtje rijden van Lottum. Ook steden in Duitsland zijn vanuit Lottum in kort tijdsbestek bereikbaar.

Ijssalons
Winkelen en eten

In en rondom Lottum zijn er voldoende mogelijkheden om te winkelen en te gaan uiteten. Ook zijn er meerdere ijssalons. Het nabijgelegen Horst heeft een gezellige, sfeervolle kern. Datzelfde geldt voor de stad Venlo. Roermond met het populaire outletcenter ligt op een half uurtje rijden van Lottum. Ook steden in Duitsland zijn vanuit Lottum in kort tijdsbestek bereikbaar.

Cafés
Winkelen en eten

In en rondom Lottum zijn er voldoende mogelijkheden om te winkelen en te gaan uiteten. Ook zijn er meerdere ijssalons. Het nabijgelegen Horst heeft een gezellige, sfeervolle kern. Datzelfde geldt voor de stad Venlo. Roermond met het populaire outletcenter ligt op een half uurtje rijden van Lottum. Ook steden in Duitsland zijn vanuit Lottum in kort tijdsbestek bereikbaar.

Bekijk alle informatie over Eten en drinken