Lottum en omgeving

Cultureel

Houthuizer Molen
Houthuizer-Molen

In 2009 is in Lottum de Houthuizer molen herbouwd. De oorspronkelijke windmolen is gebouwd rond 1800 tijdens de Franse bezetting en is in de tweede wereldoorlog door de Duitsers vernietigd.

De herbouwde molen is regelmatig open waarbij de molenaars u een rondleiding geven.

Naar website Houthuizer Molen

Museum De Kantfabriek
Museum de Kantfabriek

Museum de Kantfabriek laat zien hoe textielnijverheid ooit de basis was voor de economische bloei in de regio Noord-Limburg. Op de arme grond werden voor de bemesting schapen gehouden. De wol werd gesponnen en in de winter tot doek geweven. Later verbouwden de boeren ook vlas dat ze zelf verwerkten tot linnen. Nergens anders in Nederland was de concentratie thuisweverijen zo groot. Zo ontstond een kennisgebied voor textielnijverheid en textielindustrie waarvan we nog altijd de sporen terugvinden.

Naar website Museum De Kantfabriek

Missiemuseum Steyl
Missiemuseum Steyl

Uniek en van bijzondere waarde is het Missiemuseum in Steyl. Een museum, dat zelf tot een museum geworden is. Geheel in oude stijl bewaard, kunt u hier een sfeer proeven zoals die begin vorige eeuw, ten tijde van de inrichting van het museum, bestond. Sinds 1931 werd niet meer veranderd. De indeling van het museum in volkenkundige en natuurhistorische afdelingen stamt uit deze tijd. Missionarissen brachten in die tijd de voorwerpen vanuit alle delen van de wereld naar Steyl. De opzet van het museum was om de toenmalige bezoekers meer informatie te geven over verre landen en culturen. Een indrukwekkende wonderwereld met vele curiositeiten bleef zo voor onze tijd bewaard.

Naar website Missiemuseum Steyl

Peelmuseum
Peelmuseum

Het Peelmuseum America telt in feite drie onderdelen, die met uiteraard allemaal kan bezichtigen. Het eerste onderdeel van het drieluik is hoofdgebouw ‘de Kamphut’. Dan is er op het terrein nog een tweede museumgebouw, ‘de Schuur’ genaamd. Tenslotte is er een derde deel van het drieluik. Dit is het grote buitenterrein met daarop onder meer twee plaggenhutten.

Naar website Peelmuseum

Streekmuseum De Locht
Streekmuseum De Locht

Het museum geeft een boeiend beeld van de wijze waarop men tussen 1850 en 1950 leefde, woonde en werkte op het platteland. Het museum is gehuisvest in een authentieke Noord-Limburgse langgevelboerderij.

Naar website Streekmuseum De Locht

Limburgs Museum
Limburgs Museum

Het Limburgs Museum is een dynamisch, cultuurhistorisch museum, dat verhalen van Limburgers vertelt en verbeeldt, met families als belangrijkste doelgroep. De collectie van het Limburgs Museum verbeeldt de verhalen en nodigt uit tot interactie.

Naar website Limburgs Museum

Oorlogsmuseum Liberty Park
Oorlogsmuseum Liberty Park

Oorlog hoort in een museum thuis. Dát is de boodschap van het Oorlogsmuseum in Overloon. In het museum in dit mooie en bosrijke park beleeft u de bezetting en de vervolging, maar ook het verzet en D-Day. En natuurlijk ook de Slag om Overloon tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland. Als bezoeker wordt u uitgenodigd om mee te denken over oorlog en onderdrukking. Hoe ver mag je gaan als het gaat om het behouden en desnoods terugwinnen van vrijheid?

Naar website Oorlogsmuseum

Kasteel de Keverberg
Kasteel de Keverberg-1

U kunt zich voorstellen dat een gebouw van meer dan duizend jaar oud vele verhalen en gebeurtenissen met zich meedraagt. Die kunt u stuk voor stuk beleven in en rond Kasteel De Keverberg! U vermaakt zich dus gegarandeerd bij een rondgang door Kasteel De Keverberg. Zelfs als u wat minder geïnteresseerd bent in geschiedenis. Want dan zijn de eigentijdse architectuur van de herbouw, het fantastische uitzicht over het Maasdal én het bourgondische leven in en rond het kasteel nog altijd redenen genoeg voor een bezoek! De historische Binnenplaats, en in de zomer het heerlijke Maasterras, zijn gratis toegankelijk voor een drankje!

Naar de website van Kasteel de Keverberg


Naar het overzicht met informatie over Lottum en omgeving