Lottum en omgeving

Lottum

Rozendorp Lottum
Rozendorp-lottum

Lottum ligt in Noord Limburg in de omgeving Venlo-Venray en is het rozendorp van Nederland. Ruim 70% van de rozenteelt in Nederland is afkomstig van Lottum. In en nabij Lottum zijn dan ook vele rozenvelden te zien, er is een rozenkenniscentrum met toprozentuin en er zijn meerdere tuincentra. Elke 2 jaar is het Lottumse Rozenfestival met circa 60.000 bezoekers.

Begin 1900 begon men in Lottum met het kweken van rozen. Aanstichter was kapelaan Lichteveld die het vak van Franse kloosterlingen in Vichy (nabij Orleans) had geleerd. Hij was daar een tijd vanwege gezondheidsredenen. In de loop der tijd, voornamelijk na de tweede wereldoorlog, is de productie van rozen in Lottum gegroeid. Momenteel worden er in Lottum en directe omgeving jaarlijks circa 20 miljoen rozen gekweekt.

Naar website Rozendorp Lottum

Open Tuin Verheggen
Tuin Verheggen

Een zeer gevarieerde, in eigen stijl ontworpen tuin (ca. 4000 m2) met kleurrijke borders en mooie zithoekjes. De tuin is opgedeeld in diverse gedeelten zoals een vier kleurentuin, rozentuin, Engelse bordertuin, dahliatuin, schaduwtuin en verzameltuin.

De tuin is enkele dagen per week open voor bezichtiging. De entreeprijs is beperkt en is inclusief koffie en thee.

Naar website Tuin Verheggen

Rozenkenniscentrum
Toprozentuin

In het rozenkenniscentrum in Lottum kunt u alle informatie vinden en krijgen over rozen, Rozendorp Lottum en de geschiedenis van de roos. Het Rozenkenniscentrum is een educatief centrum voor de vakman, de consument en de toerist.

Naar website Rozendorp Lottum

Tuincentra
Tuincentra

In Lottum zijn de volgende tuincentra:

Houthuizer Molen
Houthuizer-Molen

In 2009 is in Lottum de Houthuizer molen herbouwd. De oorspronkelijke windmolen is gebouwd rond 1800 tijdens de Franse bezetting en is in de tweede wereldoorlog door de Duitsers vernietigd.

De herbouwde molen is regelmatig open waarbij de molenaars u een rondleiding geven.

Naar website Houthuizer Molen

Toprozentuin
Toprozentuin

Een rozentuin van circa 6.000m2 in het centrum van Lottum waar nagenoeg alle rozen met het Nederlandse predicaat 'Excellence-roos' en nagenoeg alle met het Duitse predicaat 'ADR-Rose' rozen bij elkaar staan. Verder ligt in de Rozentuin een Excellende-keuringstuin. De rozen die hier staan worden beoordeeld of ze voor het predicaat 'Excellence-roos' in aanmerking komen. Tevens is er een demonstratieveld met het proces van rozenbottel tot gezonde roos. In de Rozentuin worden geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.

Naar website Rozendorp Lottum

Rozenfestival
Rozenfestival

Elke twee jaar is in augustus het Rozenfestival, een 4 daags evenement in het centrum Lottum. Overal ziet u rozen, rozen en nog eens rozen; op, om en nabij het sfeervolle Marktplein, de fantastisch versierde kerk, rondom het kasteeltje de Borggraaf in de kasteellaan en langs de rivierbedding van de Maas. Miljoenen rozenknopjes en tienduizenden snijrozen zijn verwerkt in mozaïeken, modeltuinen en prachtig versierde objecten. Ook zijn er honderden vazen met geurende buitenrozen, een groot assortiment kasrozen, een rozeninformatiecentrum, bloemschikdemonstraties en is er een tuinfair. Ook is er op de verschillende horecapunten en in de kerk een gevarieerd muziekprogramma.

Vakantiehuis 't Heike maakt elk jaar ook een rozenobject. In 2014 was het thema 'Rozen stelen de show' en hadden we met 't Heike 'The Muppets (stelen de) Show.

Naar website Rozendorp Lottum


Naar het overzicht met informatie over Lottum en omgeving